Author Archive

torsdag, januari 01st, 2015 | Author:

Så var det äntligen dags för lite efterlängtat havsöringsfiske! Mitt intresse för gäddfiske har fulkomligt eskalerat de senaste två åren men det är fortfarande något speciellt med stridsdugliga havsöringar på lättare utrustning.

Det var med en hel del förväntan och något grusiga ögon jag kom ner till vattnet strax innan 11-tiden. Springer direkt på några bekanta ansikten och småsnackar medans vadare dras på och utrustning ses över. Det ligger helt klart mycket förväntan i luften.

Väl nere vid vattnet möts vi av friska vindar som piskar oss i ansiktet medans vi vandrar ut i det oroliga havet. Vattenfärgen är perfekt, nästan bärnstensaktig och vågorna säger att havets silver nog inte kommer att vara särskilt skygga. Vi möter två andra bekanta ansikten som redan hunnit fiska i två timmar, dock utan någon större framgång.

Säsongens första kast susar iväg genom vinden. En lite tyngre snurrebassen i helvit ihopparad med en sylvass enkelkrok från Owner model S-75M visar sig vara rätt val. Brukar i vanliga fall fiska med Goby men dagens kraftigt strömsatta vatten har fått mig att tänka om. Det dröjer inte länge innan årets första fisk kliver på. Härligt! Den första halvtimmen blir minst sagt hektisk. Mängder av kontakter och tre landade blanka skönheter, men tyvärr ingen över minimimåttet. När jag landat dagens andra fisk lyckas jag på något sätt med bedriften att kapa min tafs under avkrokningen. Orutinerat och klumpigt gjort och jag kan bara titta på när fisken simmar iväg med en snurrebasse i mungipan. Då jag bara har en Goby i fickan har jag inte mycket att välja på och fisket blir nu svårare i det vågiga havet. Men skam den som ger sig. Finvädresfiskare och dåliga ursäkter existerar inte i mitt vokabulär.

Min följeslagare får även han ett par fiskar under samma period och under en dubbeldrill tittar vi på varandra och nickar instämmande. Vilken smakstart på 2015. Nu fattas bara en fisk av lite bättre kaliber.

Jag kämpar på med min Goby (behöver jag nämna att även denna är helvit?) men i takt med att vinden tilltagit ytterligare dör fisket av. Vi fortsätter söderut och söker av ett nytt badkar och efter en stund känner jag ett försiktigt pet. Gör ett vevstopp följt av några snabba hemtagningar och PANG. Fisk på igen och denna känns bättre. Efter 10 minuters brottningsmatch med åtskilliga spektakulära hopp är dagens största redo att låta sig landas i håven. Några snabba bilder senare får den friheten åter och simmar snabbt iväg. Alltid en lika underbar känsla när man släpper taget om stjärtspolen och ser dem försvinna in i vågorna. Fisken är runt 60 cm och uppskattas till runt 2,5kg. Formad som en amerikansk fotboll är det en vacker fisk med ett Fultonvärde runt 1,15. Tyvärr inte mycket till bild men även en suddig fisk får duga dagar som denna. Förresten någon som har tips på ett bra vattentätt fordral till en Iphone? Med den nuvarande ”påsen” har min autofokus uppenbarliga problem.

bild 1

Havsöringar 2015

Tim: 4st

 

 

 

Category: Okategoriserade  | One Comment
söndag, september 14th, 2014 | Author:

Då de senaste veckorna mest handlat om en blöt källare och en trädgård som för en stund såg ut som en gäddfabrik var det äntligen dags för mig att komma till vattnet istället för tvärt om.

Fick sällskap av en taggad John som mötte upp på morgonkvisten. Tanken var att komma iväg strax efter 8 men klockan sprang iväg fort och han bli 9 innan vi fått båten packad, tankad och redo för gäddjakt. Vi sätter högsta fart och är snart framme vid fiskeplatsen, kastar ankare och hugger i spända av förväntan. Tyvärr visar sig vinden mer besvärlig än jag befarat och vi driver fort då plätten inte får fäste i botten hur vi än försöker. Fiskar drivande och när kasten närmar sig den vindpinade vegetationskanten kliver dagens första fisk på för min del. Ingen bjässe men en fisk runt 3-4kg och skönt med spöböj. Vi har ytterligare en del kontakter och följare men det vill sig inte riktigt. Innan vi vet ordet av det har vi nästan blåst upp på stranden så det är bara att sparka igång elmotorn och backa tillbaka ett par hundra meter. Och så håller vi på i drygt 3 timmar. Tidskrävande och jobbigt när man hittar spots men inte ”hinner” fiska av dem ordentligt. Får bli en sväng till Biltema i veckan för att införskaffa tyngre ankare.

Nästa fisk klipper John, även detta en pigg och arg rackare som bjuder upp till dans. Vi kämpar vidare i vinden och jag tappar en fisk som känns riktig trevlig. Tunga knyck och bottenstök sätter igång förhoppningarna men när den närmar sig gör den en snabb rusning under båten och för att inte riskera att knäcka spötoppen lossar jag bromsen och i samma veva slackar linan. 1-0 till den madammen.

Kort efter landar vi vars en fisk till och innan det är dags att bege sig hemåt visar John var skåpet ska stå och kastar upp en till.

140913

Drygt tre timmars fiske, varav mycket tid gick åt till att försöka positionera båten resulterar i 5 landade, 5 missade och en handfull följare.

Nästa gång tar jag med en stor jävla betongklump om vädret kräver det.

Gäddor 2014
Anders: 50
Martin: 117
Emil: 25
Tim: 26

Totalt: 215

 

onsdag, juni 04th, 2014 | Author:

Blev en kortare turs fiske ikväll. Började på samma sätt som i förra veckan, dvs galet segt och inte ett pet i grejorna. Fick vänta tills skymningen började bli påtaglig och äntligen hittade jag några gäddor som var sugna på kvällsmat.

Det började med en ettrig snipa som snabbt fick simma åter och inte långt där efter klev en bättre fisk på.

Får dock medge att det var tidernas slakhugg. Vevar in långsamt och känner hur linan stramas upp, dock utan tillstymmelse tillhugg. Är säker på att det är dagens största tångruska och funderar på om den möjligtvis kan tycka ner vågen till två kilo. Känns ju faktiskt ganska tung. Pumpar ett par gånger med spöet samtidigt som jag tar in lina…Döm om min förvåning när jag känner några diskreta gung samtidigt som en rejält åtdragen broms börjar tappa lina. Gör ett galet sent motthugg och detta väcker liv i firren som efter en rusning lägger sig och tjurar på botten. Går uppför mig att det är en lite bättre fisk än de sista passen och hjärtat börjar slå lite extra.

Efter en stunds dragkamp ligger hon fint vid fötterna och jag mäter henne till fina 94cm. Det tar ett par minuter att lirka ut krokarna och av denna anledning väljer jag att låta henne simma vidare efter en stunds konstgjord andning. Årets största fisk för min del är ett faktum även om vikten förblir oviss.

I beteslåset satt för dagen en svart/vit randig Phantom Softtail

bild 1 bild 2

 

Gäddor 2014
Anders: 28
Martin: 38
Emil: 0
Tim: 12

Totalt: 78

måndag, maj 12th, 2014 | Author:

Det blev äntligen några timmars fiske i söndags. Hemma i trädgården var det nästan myspys väder och stiljte så döm om min förvåning när jag nere vid vattnet möts av halv storm, rejäla dyningar, grå himmel och ett avtagande duggregn. Men visst luktade det gädda lång väg. Underbart väder!

Min känsla om en bra eftermiddag skulle besannas omgående. På första kastet nyper det till i utrustningen, en fisk modell mindre i andra ändan och mina tankar springer iväg. Ska detta bli en sådan där galen dag där man sliter ut två tafsar och ett antal trekrokar? Nä, det skulle det inte. Förutom utslitna trekrokar då för jag blev tvungen att klippa den bakre på första gäddan för att ha en chans att få loss den nåt sådär smidigt.

Den kommande timmen händer inte ett smack. Någon enstaka följare men de är svåra att upptäcka i vågorna som dessutom gjort vattnet förhållandevis grumligt.

Regnet upphör och enstaka solstrålar letar sig igenom molnen när jag väljer att byta taktik. Börjar metodiskt fiska av vegetationskanten närmst stranden där vinden ligger på. Bränner ett hugg och svär lite tyst för mig själv över den avklippta trekroken som jag inte haft möjlighet att ersätta. Snart är det dock fisk på igen och denna gången lite bättre storlek. Ovägd gör jag en uppskattning på cirka 4kg. Ser den närmsta timmen mängder med fisk som nyfiket följer med in men inte riktigt är på hugghumör. Bränner ett bättre exempel som tre meter framför mig kommer som en torped i vattnet, går upp i ytan med en våldsam fart och missar draget samtidigt som jag tar i för kung och fosterland i mothugget. En styck blåsilvrig Johnny Tail är decimeter från att träffa mig i pannan.  Tar ytterligare en gädda innan det börjar bli dags att bege sig hemåt. Även denna runt 4kg.

bildbild2

Gäddor 2014
Anders: 20
Martin: 37
Emil: 0
Tim: 10

Totalt: 67

söndag, april 27th, 2014 | Author:

Efter en helg med strålande sol och många måsten hemmavid blev suget efter spöböj på tok för stort när det nalkades söndag kväll.

Kom ut till vattnet vid 19.30 tiden och tog min vanliga ”runda”. Efter 20 minuter får jag ett riktigt slakhugg och vinchar fort in en liten snipa på runt 2kg. Trevligt med fisk även om storleken inte var något att skryta om. En liten stund senare får jag ett riktigt tungt hugg på kort lina…Dessvärre är jag fullt upptagen med att fascinerande iakta två rådjur som springer i vattenbrynet. Självklart resulterar detta i att mothugget inte är rappt nog så denna gädda kliver av omgående. Kör på fram tills det mörknar utan att det händer något mer. På väg tillbaka mot bilen med solen dalande bakom ryggen möts jag av fler rådjur och en smygande räv. Helt klart en magisk kväll trots att själva fisket inte var kalas.

Gäddor 2014

Anders: 2
Martin: 30
Emil: 0
Tim: 5
Totalt: 37

Havsöring 2014

Anders: 1
Martin: 0
Emil: 0
Tim: 7
Totalt: 8

 

torsdag, april 03rd, 2014 | Author:

Då jag ser mig som en barmhärtig samarit tänkte jag lämna gäddorna ifred under leken och istället ge mig ut och jaga silver.

Kommer ner till vattnet vid 18 tiden och möts av en underbar kväll. På gränsen till för underbar för havsöringsfiske.

Strålande sol och svag frånlandsvind men ingen anledning att misströsta. Denna spot brukar leverera kontakter oavsett förhållande.

Redan efter ett par kast har jag en följare av mindre modell och efter en dryg halvtimme står jag med härligt spöböj. En pigg rackare som bjöd upp till bra fight. Då äldsta dottern alltid klagar på att jag släpper tillbaka de flesta fiskar beslöt jag mig för att ta hem den. 56cm och 2,2kg ger ett bra Fultonvärde på 1,25 och en fin matfisk. Återstår att se om hon äter den.

Fiskar vidare ytterligare en timme och tappar en fisk, har även ett par kontakter som inte är mer än just kontakter.

Med solens sista strålar dansandes över vattnet beger jag mig tillbaka till bilen. Vårkvällar som denna är helt klart magiska!

image

 

Dottern då? Givetvis sov hon som en stock när jag kom hem…Gjorde ett tappert försök att väcka henne men det visade sig lättare sagt än gjort.

Gäddor 2014

Anders: 2

Martin: 10

Emil: 0

Tim: 4

Totalt: 16

 

Havsöringar 2014

Anders: 1

Martin: 0

Emil: 0

Tim: 7

Totalt: 8

söndag, mars 23rd, 2014 | Author:

Så var det söndag igen och slutet av en vecka som mest bestått av blöjbyten och förkylda töser himmavid. Såg onekligen fram emot att komma ut ett par timmar på förmiddagen innan det var dags för kalas.

Är nere vid vattnet strax innan klockan tio och har nästan omgående en följare i bra storlek. Strålande start på dagen! Några kast senare får jag dagens första kontakt som tyvärr bara är ett litet nafs och inget krokat. Det ska dock inte dröja länge innan det blir fight på riktigt. Ett stenhårt hugg och en minut senare landas första gäddan, en arg liten rackare runt 3kg.

Kort senare landas dagens andra som även denna fullkomligt slukar min Söderjigg i färgen Mörten plus 15cm tafs halvvägs ner i magen. Blev inte lättare av att den sedan vägrade öppna munnen men efter lite meckande fick även denna simma hem igen. Trägen vinner!

Det skulle även bli en tredje landad denna dagen, även detta ett fullkomligt galet hugg och flera rusningar. Gäddan i sig var stöpt i samma form som den andra, någonstans strax under 4kg.

image

image

 

Gäddor 2014

 

Anders: 2

Martin: 10

Emil: 0

Tim: 4

Totalt: 16

 

Havsöring 2014

 

Anders: 1

Martin: 0

Emil: 0

Tim: 6

Totalt: 7

lördag, mars 01st, 2014 | Author:

image

 

Efter en del havsöringsfiske hade jag ett enormt sug efter härliga gäddhugg och gav mig således iväg på årspremiär. Började dagen med att reka ett nytt område men detta innebar endast galet mycket motion och över två bortkastade timmar.

Begav mig således till ett område jag känner till sedan tidigare men tät dimma gjorde det svårt att hitta referenspunkter så för att vara på den säkra sidan så dubbelkollade jag telefonens kompass och karta innan jag kom för långt ut.

Har nästan omgående en följare i skaplig storlek och detta skulle visa sig vara dagens melodi. Nästan spegelblankt vatten innebar bra sikt och nyfikna men försiktiga gäddor. En stund senare landas årets första pike, en arg liten tjej runt 3 kg. Tog på en Dexter Shad som satt som en cigarr i mungipan.

Efter detta har jag ytterligare följare och missar dessutom 3 hugg. Riktigt dåligt men jag skyller på att det blivit för mycket havsöring sista tiden så mothuggen var inte tillräckligt distinkta.

Då sikten i dimman nu är nästan obefintlig beger jag mig inåt land och jag är glad att jag  hade telefonen med mig för kompassen var guld värd…tack Apple, första gången denna applikation kom till användning.

Träffade en annan fiskare uppe vid bilen som berättade om en 120+ cm fisk som cirkulerat runt honom under några minuter men helt ointresserad av allt han valde att presentera framför den…Herren i fråga var nästan övertygad om att gäddan var mer sugen på honom

Gäddor 2014

Anders: 1
Martin: 0
Emil: 0
Tim: 1
Totalt: 2

Havsöring 2014

Anders: 1
Martin: 0
Emil: 0
Tim: 6
Totalt: 7

lördag, januari 04th, 2014 | Author:

Hade idag nöjet att få lite sällskap på kusten då Anders blev sugen (eller motvilligt meddragen?) på lite gentelmannafiske.
Hur som helst var planen att mötas upp klockan 9.30 men då någon lyckades med bedriften att försova sig så kom vi inte i plurret förrän närmre 11. Börjar lite trevande som sig bör men det skulle lossna efter en dryg timme eller nåt.
Anders som inte fick den bästa av starter på dagen lyckas få ett rejält trassel på en sådan där kaffekvarnsrulle, tacka vet jag multin istället. Betydligt säkrare även om de flesta kanske inte skulle hålla med…
Medans Anders försöker få ordning på oredan plockar jag dagens första fisk. En liten grönländare som krokades av i vattnet.

2014-01-04

Anders som verkar tycka det är roligare att trassla traslar vidare så fort han trasslat färdigt.  En styck Goby får respass och åker solo ut i havet. Märkligt nog lyckas han några minuter senare trassla in sig i linan som tidigare gick av och återfår på så sätt draget som senare ska ta dagens största fisk.

Men först lyckas jag kroka nummer två för dagen. En godkänd blank fisk strax över 50 cm. Båda mina har hittentils tagit på en upphängare i form av en räkimitation.

2014-01-04 (2)

En kort stund senare få jag ytterligare ett hugg men efter bara ett par sekunder är det över. Även denna tog på upphängaren och när jag har fått in linan ser jag att denna saknas. Måste hitta en bättre knut till mina löpande upphängare.

Då vi börjar frysa så smått bestämmer vi oss för att börja röra oss tillbaka mot bilarna . Anders ska bara lägga ett kasst till och det var en utomordentligt god idé för snart ser jag han stå med ett schysst spöböj. Efter en kort fotosession får den simma åter och vi rör oss hemåt . En fin fisk som jag skulle uppskatta till cirka 2kg. Grattis Anders, klart välförtjänt efter en något strulig start på dagens pass.

2014-01-04 (3)

Havsöringar 2014
Tim: 4
Anders: 1

onsdag, januari 01st, 2014 | Author:

Premiärfisk
Efter en sommar, en höst och en halv vinter med roligt gäddfiske var det nu äntligen dags för havsöringspremiär.
Kom ut vid 11 tiden och mötes av högt vattenstånd men vid detta revet känns det nästan alltid het oavsett yttre förutsättninger.

Fiskar av en sträcka som gett utdelning tidigare men första 45 minuterna har jag bara några småpet som inte resulterar i fast fisk.
Lägger ett kast i sidled och efter några spinnstopp möts jag av de härliga knycken som jag väntat på sedan i september. Motståndet är rejält och så fort jag släpper lite på bromsen sticker den i en rusning. 5 minuter senare ligger den i håven och det är först nu jag ser hur stor den är. Pulsen stiger och jag börjar fippla med kameran så fort den är avkrokad. Tar en snabb bild och gör ett försök till vägning. Tanken var att ta en bättre bild när jag var klar med formalian men telefonen gillar inte kylan och stänger av! Dålig timing…

Vågen stannar på cirka 4,3kg och fisken mäter 70cm. Underbart!
Silverblank, fet och med en mjölkvit buk. Helt enkelt en fisk i toppkondition.

Tar kort efter en mindre fisk på drygt kilot innan det är dags för ännu ett brutalt hugg.
Vi fightas ett tag och tro det eller ej men denna känns större än den första. Börjar därför röra mig i sidled för att försöka få kontakt med två andra vadare som befinner sig en bit ifrån mig för att få assistans med landningen. Detta skulle dock visa sig vara en dålig idé då jag trampar i en mindre håla och är nära att sätta mig. Linan slaknar för en sekund och detta är tillräckligt för att en fin fisk ska ta chansen att hoppa av.
Svordomarna ekar över havet men sånt är livet.
Två landade och en tappad på drygt två timmar gör det till en fin premiär även om den tappade fortfarande

Havsöringar 2014
Tim: 2

/Tim