Archive for the Category » Okategoriserade «

torsdag, januari 01st, 2015 | Author:

Så var det äntligen dags för lite efterlängtat havsöringsfiske! Mitt intresse för gäddfiske har fulkomligt eskalerat de senaste två åren men det är fortfarande något speciellt med stridsdugliga havsöringar på lättare utrustning.

Det var med en hel del förväntan och något grusiga ögon jag kom ner till vattnet strax innan 11-tiden. Springer direkt på några bekanta ansikten och småsnackar medans vadare dras på och utrustning ses över. Det ligger helt klart mycket förväntan i luften.

Väl nere vid vattnet möts vi av friska vindar som piskar oss i ansiktet medans vi vandrar ut i det oroliga havet. Vattenfärgen är perfekt, nästan bärnstensaktig och vågorna säger att havets silver nog inte kommer att vara särskilt skygga. Vi möter två andra bekanta ansikten som redan hunnit fiska i två timmar, dock utan någon större framgång.

Säsongens första kast susar iväg genom vinden. En lite tyngre snurrebassen i helvit ihopparad med en sylvass enkelkrok från Owner model S-75M visar sig vara rätt val. Brukar i vanliga fall fiska med Goby men dagens kraftigt strömsatta vatten har fått mig att tänka om. Det dröjer inte länge innan årets första fisk kliver på. Härligt! Den första halvtimmen blir minst sagt hektisk. Mängder av kontakter och tre landade blanka skönheter, men tyvärr ingen över minimimåttet. När jag landat dagens andra fisk lyckas jag på något sätt med bedriften att kapa min tafs under avkrokningen. Orutinerat och klumpigt gjort och jag kan bara titta på när fisken simmar iväg med en snurrebasse i mungipan. Då jag bara har en Goby i fickan har jag inte mycket att välja på och fisket blir nu svårare i det vågiga havet. Men skam den som ger sig. Finvädresfiskare och dåliga ursäkter existerar inte i mitt vokabulär.

Min följeslagare får även han ett par fiskar under samma period och under en dubbeldrill tittar vi på varandra och nickar instämmande. Vilken smakstart på 2015. Nu fattas bara en fisk av lite bättre kaliber.

Jag kämpar på med min Goby (behöver jag nämna att även denna är helvit?) men i takt med att vinden tilltagit ytterligare dör fisket av. Vi fortsätter söderut och söker av ett nytt badkar och efter en stund känner jag ett försiktigt pet. Gör ett vevstopp följt av några snabba hemtagningar och PANG. Fisk på igen och denna känns bättre. Efter 10 minuters brottningsmatch med åtskilliga spektakulära hopp är dagens största redo att låta sig landas i håven. Några snabba bilder senare får den friheten åter och simmar snabbt iväg. Alltid en lika underbar känsla när man släpper taget om stjärtspolen och ser dem försvinna in i vågorna. Fisken är runt 60 cm och uppskattas till runt 2,5kg. Formad som en amerikansk fotboll är det en vacker fisk med ett Fultonvärde runt 1,15. Tyvärr inte mycket till bild men även en suddig fisk får duga dagar som denna. Förresten någon som har tips på ett bra vattentätt fordral till en Iphone? Med den nuvarande ”påsen” har min autofokus uppenbarliga problem.

bild 1

Havsöringar 2015

Tim: 4st

 

 

 

Category: Okategoriserade  | One Comment
lördag, november 01st, 2014 | Author:

Har varit iväg på två pass sedan förra gången.

Första passet testade jag lite gäddmete för omväxlings skull men det var ingen hit utan levererade bara en gädda kring 3kg och ett stirr på ytterligare en.

I torsdags var jag och en kollega ute och fiskade på sjön. En kall natt och precis spegelblankt vatten var inte direkt de bästa förutsättningarna och så blev det också. Det tog ett bra tag innan vi hittade två små gäddor som ville fajtas lite och sen tog vi en lång drift där ytterligare två gäddor landades i båten. Innan vi skulle ge upp för dagen testade  vi ett lite djupare parti och helt mot mina tankar kring spinnare så slängde jag på en rejäl spinnare och det small på direkt. En bättre fisk som var strax över 90cm, smällfet och runt 6kg. 3-2 i gäddor till mig!

Nu är det fullt fokus på den kommande resan till Finland, packning och fix med prylarna står på agendan imorgon.

10155440_862237193809852_5508862342929977447_n

Gäddor 2014
Anders: 60
Martin: 154
Emil: 25
Tim: 26

Totalt: 262

söndag, september 14th, 2014 | Author:

Då de senaste veckorna mest handlat om en blöt källare och en trädgård som för en stund såg ut som en gäddfabrik var det äntligen dags för mig att komma till vattnet istället för tvärt om.

Fick sällskap av en taggad John som mötte upp på morgonkvisten. Tanken var att komma iväg strax efter 8 men klockan sprang iväg fort och han bli 9 innan vi fått båten packad, tankad och redo för gäddjakt. Vi sätter högsta fart och är snart framme vid fiskeplatsen, kastar ankare och hugger i spända av förväntan. Tyvärr visar sig vinden mer besvärlig än jag befarat och vi driver fort då plätten inte får fäste i botten hur vi än försöker. Fiskar drivande och när kasten närmar sig den vindpinade vegetationskanten kliver dagens första fisk på för min del. Ingen bjässe men en fisk runt 3-4kg och skönt med spöböj. Vi har ytterligare en del kontakter och följare men det vill sig inte riktigt. Innan vi vet ordet av det har vi nästan blåst upp på stranden så det är bara att sparka igång elmotorn och backa tillbaka ett par hundra meter. Och så håller vi på i drygt 3 timmar. Tidskrävande och jobbigt när man hittar spots men inte ”hinner” fiska av dem ordentligt. Får bli en sväng till Biltema i veckan för att införskaffa tyngre ankare.

Nästa fisk klipper John, även detta en pigg och arg rackare som bjuder upp till dans. Vi kämpar vidare i vinden och jag tappar en fisk som känns riktig trevlig. Tunga knyck och bottenstök sätter igång förhoppningarna men när den närmar sig gör den en snabb rusning under båten och för att inte riskera att knäcka spötoppen lossar jag bromsen och i samma veva slackar linan. 1-0 till den madammen.

Kort efter landar vi vars en fisk till och innan det är dags att bege sig hemåt visar John var skåpet ska stå och kastar upp en till.

140913

Drygt tre timmars fiske, varav mycket tid gick åt till att försöka positionera båten resulterar i 5 landade, 5 missade och en handfull följare.

Nästa gång tar jag med en stor jävla betongklump om vädret kräver det.

Gäddor 2014
Anders: 50
Martin: 117
Emil: 25
Tim: 26

Totalt: 215

 

onsdag, juni 04th, 2014 | Author:

Blev en kortare turs fiske ikväll. Började på samma sätt som i förra veckan, dvs galet segt och inte ett pet i grejorna. Fick vänta tills skymningen började bli påtaglig och äntligen hittade jag några gäddor som var sugna på kvällsmat.

Det började med en ettrig snipa som snabbt fick simma åter och inte långt där efter klev en bättre fisk på.

Får dock medge att det var tidernas slakhugg. Vevar in långsamt och känner hur linan stramas upp, dock utan tillstymmelse tillhugg. Är säker på att det är dagens största tångruska och funderar på om den möjligtvis kan tycka ner vågen till två kilo. Känns ju faktiskt ganska tung. Pumpar ett par gånger med spöet samtidigt som jag tar in lina…Döm om min förvåning när jag känner några diskreta gung samtidigt som en rejält åtdragen broms börjar tappa lina. Gör ett galet sent motthugg och detta väcker liv i firren som efter en rusning lägger sig och tjurar på botten. Går uppför mig att det är en lite bättre fisk än de sista passen och hjärtat börjar slå lite extra.

Efter en stunds dragkamp ligger hon fint vid fötterna och jag mäter henne till fina 94cm. Det tar ett par minuter att lirka ut krokarna och av denna anledning väljer jag att låta henne simma vidare efter en stunds konstgjord andning. Årets största fisk för min del är ett faktum även om vikten förblir oviss.

I beteslåset satt för dagen en svart/vit randig Phantom Softtail

bild 1 bild 2

 

Gäddor 2014
Anders: 28
Martin: 38
Emil: 0
Tim: 12

Totalt: 78

söndag, april 27th, 2014 | Author:

Efter en helg med strålande sol och många måsten hemmavid blev suget efter spöböj på tok för stort när det nalkades söndag kväll.

Kom ut till vattnet vid 19.30 tiden och tog min vanliga ”runda”. Efter 20 minuter får jag ett riktigt slakhugg och vinchar fort in en liten snipa på runt 2kg. Trevligt med fisk även om storleken inte var något att skryta om. En liten stund senare får jag ett riktigt tungt hugg på kort lina…Dessvärre är jag fullt upptagen med att fascinerande iakta två rådjur som springer i vattenbrynet. Självklart resulterar detta i att mothugget inte är rappt nog så denna gädda kliver av omgående. Kör på fram tills det mörknar utan att det händer något mer. På väg tillbaka mot bilen med solen dalande bakom ryggen möts jag av fler rådjur och en smygande räv. Helt klart en magisk kväll trots att själva fisket inte var kalas.

Gäddor 2014

Anders: 2
Martin: 30
Emil: 0
Tim: 5
Totalt: 37

Havsöring 2014

Anders: 1
Martin: 0
Emil: 0
Tim: 7
Totalt: 8

 

tisdag, oktober 08th, 2013 | Author:

Suget var kvar efter helgen tävling och efter vissa tips om stor fisk så stack jag ut en kort tur. På två korta drifter över ett område som jag vet har rätt förutsättningar lyckas jag lura upp tre gäddor och se ytterligare ett par. Att den största idag var i fin kondition och mätte 93 cm var inte helt fel det heller. Härligt!! Fler turer är att vänta…

1375159_653191448047762_1625066150_n

 

Svårt med fotograferingen när man glömt sin kamera och bara har sin telefon, men här ligger hon fint i håven.

Anders: 109
Martin: 77
Emil: 5
Tim: 28
Totalt: 219

torsdag, september 12th, 2013 | Author:

Då havsöringssäsongen närmar sig slutet för denna gången hade jag bestämt mig för ett sista försök att fånga nummer 11 för i år.
Då det varit uteslutande gäddfiske sedan i början på maj var det en lite märklig känsla att traska runt favoritrevet med lätt utrustning och långt spö. Hade nästan glömt bort hur bra mitt Ironfeather-spö kastar. Det är inte många meter som fattas för rekomendera dansken på andra sidan sundet att ta på sig hjälm.

Kom ut vid 18-tiden och började på ett lite djupare parti. Extremt högt vattenstånd gjorde det svårfiskat då jag inte kom åt en av mina favoritlokaler.
Fisket var stendött och fortsatte så i drygt en timme.
Har nu kommit nära revet och står och halvsover när en havsöring som vakar med ett rejält plask 5 meter bredvid väcker mig.
Nu börjar det hända grejor och ytterligare vak och enstaka följare gäckar mig. Havsöringen går mycket grunt i jakt på märlor vilket gör dem nästan helt ointresserade av min Gobi. Jag säger nästan för samtidigt som solen försvinner i horisonten så bugar sig spöet i en välkommen hälsning. Tråkigt nog sitter inte enkelkroken lika bra som vanligt och fighten är strax över. Surt, surt men får helt enkelt ta revansch i januari.
På vägen hem är jag centimeter från att trampa på en sandskrädda och kort därefter ser jag abborre som jagar i ytan. Det är nåt speciellt med solnedgångarna på kusten och jag längtar redan till nyårsdagen

Category: Okategoriserade  | 2 Comments
söndag, december 09th, 2012 | Author:
Ikväll kl 20.00 så går auktionstiderna ut och samtliga produkter får nya ägare.
Just nu ligger totalen uppe i 21043kr.
In och lägg ett bud så att du inte går miste om just ditt favorit bete eller dyl.

Vårt bete bara uppe i 125:-. In och buda!
onsdag, december 05th, 2012 | Author:

Sakta men säkert!

onsdag, september 19th, 2012 | Author:

Tog ett kort pass efter jobb för att testa ån samt ett annat vatten! Kopplade på min nya jerk som jag fått av Anders och den gick sjukt bra i vattnet. Testade att fiska den lite olika och blev mer än nöjd.

Ån gav inget och var svårfiskad så jag begav mig vidare.

Efter ett par kast så får jag ett stenhårt hugg, gädda tror jag men den snabba rusningen avslöjar en regnbåge. På jerk!!

Vid landningen lossnar kroken och krokar i ytterkanten av ögonhålan men jag lyckas få loss kroken smidigt och den får simma vidare. Gissar vikten kring 2,5-3kg. Riktig fina fenor hade den.

Nu händer det som inte får hända, PANG, där small linan och jerken flyger fint iväg. R.I.P…FAAAAAAAAAAAAAAAAN!!

Har kastat bort ett par drag och nu är det ny lina som gäller. Beställd och det blev TUF-LINE XP – 0.41(65lbs)

 

Anders – jag beställer gärna en ny, eller två!! 😉

PS. Nu laddar vi för BGF!!

Category: Okategoriserade  | 2 Comments