torsdag, januari 01st, 2015 | Author:

Så var det äntligen dags för lite efterlängtat havsöringsfiske! Mitt intresse för gäddfiske har fulkomligt eskalerat de senaste två åren men det är fortfarande något speciellt med stridsdugliga havsöringar på lättare utrustning.

Det var med en hel del förväntan och något grusiga ögon jag kom ner till vattnet strax innan 11-tiden. Springer direkt på några bekanta ansikten och småsnackar medans vadare dras på och utrustning ses över. Det ligger helt klart mycket förväntan i luften.

Väl nere vid vattnet möts vi av friska vindar som piskar oss i ansiktet medans vi vandrar ut i det oroliga havet. Vattenfärgen är perfekt, nästan bärnstensaktig och vågorna säger att havets silver nog inte kommer att vara särskilt skygga. Vi möter två andra bekanta ansikten som redan hunnit fiska i två timmar, dock utan någon större framgång.

Säsongens första kast susar iväg genom vinden. En lite tyngre snurrebassen i helvit ihopparad med en sylvass enkelkrok från Owner model S-75M visar sig vara rätt val. Brukar i vanliga fall fiska med Goby men dagens kraftigt strömsatta vatten har fått mig att tänka om. Det dröjer inte länge innan årets första fisk kliver på. Härligt! Den första halvtimmen blir minst sagt hektisk. Mängder av kontakter och tre landade blanka skönheter, men tyvärr ingen över minimimåttet. När jag landat dagens andra fisk lyckas jag på något sätt med bedriften att kapa min tafs under avkrokningen. Orutinerat och klumpigt gjort och jag kan bara titta på när fisken simmar iväg med en snurrebasse i mungipan. Då jag bara har en Goby i fickan har jag inte mycket att välja på och fisket blir nu svårare i det vågiga havet. Men skam den som ger sig. Finvädresfiskare och dåliga ursäkter existerar inte i mitt vokabulär.

Min följeslagare får även han ett par fiskar under samma period och under en dubbeldrill tittar vi på varandra och nickar instämmande. Vilken smakstart på 2015. Nu fattas bara en fisk av lite bättre kaliber.

Jag kämpar på med min Goby (behöver jag nämna att även denna är helvit?) men i takt med att vinden tilltagit ytterligare dör fisket av. Vi fortsätter söderut och söker av ett nytt badkar och efter en stund känner jag ett försiktigt pet. Gör ett vevstopp följt av några snabba hemtagningar och PANG. Fisk på igen och denna känns bättre. Efter 10 minuters brottningsmatch med åtskilliga spektakulära hopp är dagens största redo att låta sig landas i håven. Några snabba bilder senare får den friheten åter och simmar snabbt iväg. Alltid en lika underbar känsla när man släpper taget om stjärtspolen och ser dem försvinna in i vågorna. Fisken är runt 60 cm och uppskattas till runt 2,5kg. Formad som en amerikansk fotboll är det en vacker fisk med ett Fultonvärde runt 1,15. Tyvärr inte mycket till bild men även en suddig fisk får duga dagar som denna. Förresten någon som har tips på ett bra vattentätt fordral till en Iphone? Med den nuvarande ”påsen” har min autofokus uppenbarliga problem.

bild 1

Havsöringar 2015

Tim: 4st

 

 

 

Category: Okategoriserade

One Response

  1. 1
    Moltas berg 

    lifeproof nuudcase på Kjell å company kostar 799:-
    Fortsatt skitfiske på dig. Var var ni??

Leave a Reply